söndag 24 juni 2012

Gullviva

Gullviva. Guldviva. Jungfru Marie nycklar. Marienycklar. Jungfru Marie nyckelknippa. Sankte Peters nycklar. Frejas nycklar. Himmelrikets nycklar. Nyckelblom. Nyckelblomster. Majnycklar. Marieblomster. Oxlägg. Hanelägg. Gula byxor. Kärringbyxor. Kattstövlar. Gökblomma … ja kärt barn har många namn. Namnen med ”nycklar” syftar förstås på blomställningen som liknar en nyckelknippa. Det motsvarar det tyska namnet ”Himmelsschlüsselchen”, vilket användes av Hildegard av Bingen när hon på 1100-talet rekommenderade gullvivan mot melankoli och sömnlöshet.
Namnet gullviva har betydelsen ”gyllene huva”, där ”huva” kommer från ett gammalt nordiskt ord för huva – hviva. Enligt Svanberg (De svenska växtnamnens ABC) skulle gullvivan, om Linné fått sin vilja igenom, i den svenska floran hetat ”oxlägg”, ett namn med medeltida anor (oxlägg = oxben). Då låter gullviva finare, eller hur? Det latinska namnet ”primula veris” är Linnés sammandragning av det äldre ”herba primula veris” = vårens första ört.
För några år sedan höll jag på att utrota mina gullvivor. Jag tyckte att eftersom de blommade så rikligt i min skogsbacke kunde jag kosta på mig att plocka och ta in fina vårbuketter. Men så småningom blev de färre och färre. Och på samma sätt har de minskat även ute i naturen. Därför är gullvivan helt fridlyst i vissa län (Skåne, Halland och Örebro) och i flera länder i Europa. I Stockholm får man plocka en egen bukett av gullvivan, men inte plocka till försäljning eller gräva och ta upp blommor med rötterna. Inom naturmedicinen har både gullvivans jordstam och blommorna används till slemlösande medel vid hosta och bronkit. Effekten är också urindrivande och svettdrivande. De späda bladen kan ätas stuvade som sallad. Förr användes också blommorna till att färga snus och brännvin och man gjorde också vin (oxläggevin) på blommorna. .

Inga kommentarer: