fredag 27 april 2012

Ogräsen och bloggen vaknar

Det är fantastiskt. Knappt har den sista snön försvunnit, så är de där i trädgården allihop – nejlikrot, kirskål, skelört, nässlor, maskros och löktrav. Just nu syns de väldigt bra i rabatten mellan de lite långsammare perennerna. Jorden är också fortfarande fuktig och lättbearbetad, så nu är bästa tiden att rensa. Ska t ex kirskål, nässlor, löktrav eller maskrosor användas i maten ska ju bladen också vara späda. (Se mina tidigare blogginlägg med diverse recept). Idag har jag också rensat bort hundratals små plantor som så småningom skulle ha blivit jättebalsaminer.
Jag gillar jättebalsaminer, men på rätt ställe. På fel ställe motsvarar de den moderna definitionen av ogräs – ett ogräs är en växt som växer på ett ställe där odlaren inte tänkt sig att den ska vara med tanke på platsens användning. I början var det meditativt, men snart blev det tröttsamt. Jag var tvungen att rycka upp dem en och en, för att inte skada de växter som växer/ska växa emellan balsaminplantorna. Men solen sken och det var en härlig första riktig utedag i trädgården.
Upptäckte också att några plantor av luktviol hade tagit sig in i växthuset. Där sprider de en genomträngande doft av violtabletter. I likhet med jättebalsaminerna växter de här på ett ställe, som odlaren inte hade tänkt sig, men man kallar nog inte luktviolen ett ogräs, var än den befinner sig!

Inga kommentarer: