tisdag 1 juni 2010

Lomme


Ett ganska obetydligt ogräs som finns på fler ställen i trädgården än man tror, när man börjar titta efter. Den är ett av de vanligaste ogräsen i hela Norden utom i fjälltrakterna.

Lomme kallas också taskegräs eller pungört och namnet kommer av fruktskidans form som liknas vid en lomme (pung eller väska på gammalsvenska). Också det latinska namnet Capsella bursa-pastoris (fåraherdens väska) syftar på detta, och engelskans Shepherd´s purse är en direktöversättning. Enligt min syster, som är gift med en gotlänning, är lomme på gotländska = ficka.

Lomme har ett tydligt tandat (lite likt maskrosen) rosettblad vid basen av växten och en upprätt, ibland grenig, stjälk. Den är i princip ettårig, men kan blomma och sätta frö året om. Plantor som grott på hösten övervintrar med bladrosetten och blommar tidigt. Lommen sprider sig enbart med frön och eventuellt kvarblivna rötter blir inte nya plantor. Den är ganska lätt att rycka upp för hand.

Lomme användes förr som ett medel mot frossa. Ett annat användningsområde verkar ha varit som avföringsmedel (fröna) och som blodstillande medel (krossade frön eller lommetinktur = lomme blandad med alkohol).

Henriette Kress (örtterapeut) förslår på www.henriettesherbal.com att man använder lomme som bladgrönsak i sallad eller gör en soppa av lommebladen enligt nedan.

Koka en liter grönsaksbuljong, sätt till 2-3 dl hackade färska lommeblad, 1 tsk hackad ingefära, 1 tsk sojasås, 1 tsk solros-, ryps- eller olivolja, salt, peppar, och låt soppan sjuda i 10 minuter. Red med en riven rå potatis, låt sjuda ännu 5 minuter, och servera. Garnera med mycket finhackad persilja.

2 kommentarer:

Annika Estassy sa...

Hallå Eva! Tänk att du är ett ogräsfreak... Ska bli kul att läsa mer om dem och din trädgård!

Ewa sa...

Freak och freak .... Ja kanske det.