torsdag 27 maj 2010

Hundkäx


Hundkäx (också kallad hundloka) är inte bara ett skirt och vackert blommande ogräs som passar som utfyllnad i försommarbuketterna utan faktiskt också en växt med högt energivärde . Hundkäx anses om en av de fjorton viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation (Handbok Överlevnad, Svenska Armén).Unga blad kan användas i matlagning som spenat. Roten, som smakar bäst i maj-juni då sockerarter bildas, ska kokas i små bitar (minst 45 minuter för att den bittra smaken ska försvinna) och kan användas i soppa. Roten liknar en morot och luktar och smakar också (urlakad) lite som morot eller palsternacka. Om man gnuggar bladen på de exemplar som ännu inte blommat luktar de också svagt av morot.

Detta är viktigt att veta för att inte förväxla hundkäx (om man nu skulle behöva äta den) med vildpersilja, sprängört eller odört som är mycket giftiga. Odörten och sprängörten luktar kvalmigt, och vildpersiljan luktar lök. Den senare har också, till skillnad från hundkäx, smala nedåtriktade blad under varje blomflock.

Det låter som om det är bäst att inte äta hundkäx om man inte måste. Använd blomman i buketter eller bladen till växtfärgning av ullgarn. De ger en klar gul eller gröngul färg. Vill man hellre bli av med den måste alla rotdelar grävas upp och blommorna klippas av innan de fröar.

”Käx” kommer från det fornsvenska käxe som betydde hake eller krok och syftar på de taggiga fröna . Detta är en variant som jag har läst. En annan är att käx skulle betyda stump eller tapp. ” Hund” i förleden antyder att växten inte var så populär i det gamla bondesamhället (De svenska växtnamnens ABC).

Inga kommentarer: