måndag 10 maj 2010

Löktrav


Nu växer ogräsen så det knakar och ska man äta dem ska de oftast vara späda. Löktraven är en av de ätbara. Den är tvåårig, och plantan är lätt att känna igen med sina hjärtliknande blad, ibland lite rödaktiga i toppen av växten. Den är också lätt att dra upp med roten. Löktraven kan bli upp till en meter hög och blommar med vita blommor. Fröställningarna är långa och smala och när löktraven kommit så långt i sin utveckling ser den verkligen skräpig ut. Mitt exemplar vid komposttunnan fick vara kvar förra året för att jag skulle kunna fotografera utvecklingen.

Enligt Den Virtuella Floran (http://linneaus.nrm.se/flora) såldes löktraven förr på apoteken som Alliariae herba och användes mot andtäppa och som urindrivande medel.

Om man krossar bladen luktar de svagt av vitlök och det finns massor av recept på löktrav på nätet. Den här pajen, som kommer från http://recept.nu, har jag själv provat. Jag kompletterade med lite späd kirskål och gräslök och serverade den som ”Ogräspaj”. Den blev riktigt god, men det beror nog faktiskt också på övriga ingredienser.

Potatispaj med löktrav (Kock: Renée Voltaire, TV-program: Äntligen trädgård)

Gör en pajdeg enligt traditionellt recept och förgrädda i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
Övriga ingredienser:
5 dl löktrav
2 dl kokta delade färskpotatisar
1 paket fårost
4 soltorkade tomater
4 ägg
5 dl mjölk
några nypor havsalt
några drag med svartpepparkvarnen
lite olja till stekning

Skölj löktraven och fräs den snabbt i lite olivolja. Fördela potatisen i botten på det förgräddade pajskalet och lägg på löktraven. Smula över fårosten och lägg på tomaterna. Salta och peppra. Vispa samman äggen och mjölet i en bunke och häll stanningen över pajen. Grädda i 40 minuter i 200 grader.

Inga kommentarer: