onsdag 3 augusti 2011

Åkervinda (convolvulus arvensis)


Nu blommar åkervindan, den lilla vita blomman med skära strimmor, som slingrar sig utmed marken eller upp längs andra växter. Här i förorten ses den klättra på stängsel och staket, i buskar och i skräpgräset utefter gatorna. Blomman slår bara ut i solsken och blommar bara under en dag. I vår trädgård har den försökt få fäste bland äppelmyntan, men jag rycker bort den, så där blommar den inte.

Blommorna är visserligen dekorativa, men det är ett ogräs som är svårt att bli av med, och som lätt kan ta över och konkurrera ut andra växter om man inte håller efter det. På flera trädgårdsforum kan man läsa rop på hjälp från trädgårdsägare som fått in åkervindan i sina rabatter och bärbuskar. I ett inlägg läste jag påståendet att det enligt de gamla landskapslagarna var belagt med dödsstraff att plantera åkervinda i sin grannes åker …

Åkervindan sprider sig framförallt med ljussökande skott från roten och dess utlöpare. Roten utlöpare kan dessvärre också sprida ut sig över flera tiotals kvadratmeter. För att förhindra spridning och för att försvaga växten ska man hela tiden ta bort nya plantor (precis som med kirskålen, som ju är lika besvärlig att bli av med). Att hacka eller gräva bort rötterna sägs vara en dålig metod, eftersom avhackade rotbitar kan ge upphov till en ny planta. Marktäckning med plast är det som rekommenderas om man helt vill bli av med åkervindan.
Det latinska convolvulus betyder rulla ihop eller slingra sig och vinda i det svenska namnet har samma betydelse. Åkervindan lindar sig moturs, vilket är en i sammanhanget intressant information, eftersom det till namnet och bladen likartade ogräset åkerbinda (fallopia convulvus) slingrar sig medurs. Åkerbindan har små oansenliga blommor och sprider sig enbart med frö. Är dock också ett besvärligt ogräs, eftersom det skadar andra växter genom att dra ned dem till marken och ska vara särskilt besvärlig i potatisland.

Inga kommentarer: