onsdag 13 oktober 2010

Aronia - det nygamla innebäret


Aronia har odlats i Sverige som prydnadsväxt och häckväxt i ca 20 år. På hösten är bladen vackert röda och gula och på praktexemplar av busken hänger bären som vindruvsklasar.

På senare år har aroniabäret blivit populärt och används i hälsodrycker, hälsopulver och kosttillskott, som säljs i livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer, eftersom man har kommit fram till att aronia innehåller väl så många nyttigheter som importerade varianter . Aroniabäret innehåller förutom antioxidanter mycket C-vitamin och en del B-vitamin, E-vitamin, karotener, järn och kalcium. Bären har en något fadd smak, som anses bli bättre då bären blivit frostnupna.

På www.kokaihop.se har jag hittat ett recept på aroniasylt/marmelad, som låter gott. Min svägerska Asta har naturligtvis prövat att göra rådricka på aroniabär, men hon tyckte inte att det var någon höjdare. Aroniabären kan också torkas (som rönnbären) och användas i müsli eller i brödbaket.Aroniasylt/marmelad

1,5 liter aroniabär
3 dl vatten
6 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 st stjärnanis
2 st kanelstänger
saft av 1 citron

Hetta upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären går sönder, ca 20 minuter. Blanda vaniljsockret i sockret och rör ned i grytan. Tillsätt stjärnanis, kanel och citronsaft. Låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 minuter. Häll upp på ren burk och låt sylten stå minst en vecka innan den avnjutes.

Inga kommentarer: