söndag 11 juli 2010

Dricka av älggräs

Egentligen för varmt för bloggande, 30 grader utomhus och 29 grader inomhus. Men om det ska vara till någon nytta måste jag i alla fall skriva ned min svägerska Astas recept på älggräsdricka, eftersom älggräset just nu blommar för fullt och ska man göra dricka ska det göras nu.

Plocka fräscha blomställningar av älggräs (ca 50 klasar). Skölj flera varv i riktligt med vatten för att få bort alla småkryp. Lägg i en stor bunke.

Koka 2 liter vatten tillsammans med 2 kg socker tills sockret löst sig och rör i en påse citronsyra (mot mögel) och slå det heta vattnet över älggräset. Täck med lock och låt stå kallt i 3- 4 dygn. Rör om då och då. Sila och frys in i portionsförpackningar.

Späd med vatten för dricka eller använd den frysta saften som sorbet till efterrätt.

(I ett annat recept som jag hittade på nätet förslås att man lägger i 3 citroner i tunna skivor tillsammans med älggräset. Asta föredrar dock älggräsdricka utan citronerna för att behålla grässmaken, som hon säger påminner lite om mandel).

Det sägs att saft av älggräs är febersänkande, inflammationshämmande, urin- och svettdrivande.

Älggräs (eller älgört som den också kallas) växer på fuktiga ställen i skogskanter och diken. Blommorna luktar ganska starkt och om man gnuggar bladen av älggräs avger de en doft som påminner om rödklöver.

1 kommentar:

Helene Egnell sa...

Har letat efter recept på älggräsdricka, tack! Ska detta spädas eller dricker man det som det är?