måndag 9 maj 2011

Löktrav 2


Nu är det dags att plocka de spädaste vitlöksdoftande bladen av löktrav. Som jag skrev i bloggen förra året vid den här tiden (se Löktrav, maj 2010) finns det massor av recept på löktrav på nätet. Då skrev jag ned receptet på en ogräspaj, som var riktigt god. Här kommer fler recept.

Löktravsmör
100 g rumsvarmt smör
1-2 tsk pressad citron
2-3 msk hackade löktravsblad
örtsalt

Skölj löktravsbladen och låt dem rinna av ordentligt. Finhacka. Rör smöret mjukt. Tillsätt pressad citron, örtsalt och hackade löktravsblad efter smak. Servera smöret lite mjukt, upplagt i en skål. Eller lägg smöret på smörpapper och forma en rulle som sedan får stelna i kylen. Skär smöret i skivor när du serverar det. Passar till kokta eller grillade grönsaker, grillat eller stekt kött/fisk eller till bakad potatis.
(Receptet har jag tagit från bloggen nasselblomochchoklad.blogspot.com)

På www.naturochtradgard.se beskrivs en ännu enklare variant - hackad löktrav i rumsvarmt vispat smör, en variant som enligt sajten används av en restaurang Norma i Köpenhamn (som blivit utsedd av en branschorganisation till världens bästa restaurang 2010). Enligt samma källa kan bladen mixas ned i en varm soppa i sista sekunden innan den serveras eller blandas i en wok i allra sista stund. Smörstekta blad som fått rinna av på hushållspapper blir krispiga och är ett perfekt tillbehör till fisk. Löktrav kan också bli bas i en pesto med sötmandel och parmesanost.
Recept på soppa kommer här, hämtad från bloggen missmeistersmat.blogspot.com.

Enkel potatissoppa med löktrav (1 portion)
2-3 potatisar
1 morot
1 liten palsternacka
ca 10 cm purjolök
en STOR näve löktrav
rapsolja
örtsalt
svartpeppar
vatten (ev. grönsaksbuljong)

Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt dem även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven.(OBS dock tidigare recept, där rekommendationen är att slänga i löktraven allra sist/min anm.)

Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten (och ev. grönsaksbuljong) i kastrullen och låt koka upp. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig)

Inga kommentarer: