onsdag 8 september 2010

Rönnbär och nypon - antioxidanter och C-vitamin


När Asta var liten fick hon lära sig att äta 2-3 rönnbär om dagen vintertid. Detta skulle räcka för att täcka hela C-vitaminbehovet och därmed förebygga förkylning. Asta brukar numera torka rönnbären och blanda i sin hemgjorda müsli:

Plocka fina rönnbär (behöver inte vara frostnupna) och skölj rikligt. Bred ut på handdukar och låt dem ligga och torka i ett torrt rum. De blir bäst om de får självtorka, vid torkning i ugn kan de bli svarta och fula.

Själva brukar vi göra rönnbärssgelé av bären från vår egen lönn. Men då bör bären vara frostnupna, antingen på naturligt vis (men då kan fåglarna, som också väntat på detta, hinna före), eller genom att lägga dem i frysen ett dygn. Godast blir gelén om man blandar rönnbären med lite äpplen.

2 liter mogna, rensade rönnbär
3-4 stycken syrliga äpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker per liter avrunnen saft

Koka rönnbär och äpplen i vattnet på svag värme i ca 10 minuter. Låt självrinna genom silduk ca 30 minuter. Mät upp saften och koka den i 5 minuter. Tillsätt sedan sockret under omröring tills det löser sig. Koka sedan gelén utan omröring i 10-15 minuter. Skumma väl.

Rönnbär innehåller mycket antioxidanter, vitamin C och vitamin E. Förr ansågs rönnbär vara verksamt mot njursten och skörbjugg.

Även nypon är fulla med C-vitamin och har i alla tider används för att förebygga förkylning, mot vårtrötthet, depression, ledvärk och skörbjugg. Att nypon ansågs hjälpa mot depressioner har med dess höga magnesiumhalt att göra. 100 g nypon innehåller 240 milligram magnesium och vårt dagsbehov är ca 300 milligram.

Gör nyponsoppa, nyponte, torka nypon till müslin eller sylta nyponen. Av min väninna Marianne fick jag syltade nypon i en söt burk och sist i texten kommer hennes beskrivning av tillverkningen.

Alla slags nypon går att använda. Nyponen av t ex Hansarosen (Rosa Rugosa) som finns i många park- och trädgårdshäckar fungerar bra. De är dessutom stora och det är förhållandevis lätt att rensa ur de håriga nötfrukterna (”klipulvret”). Hansarosens kronblad kan förresten torkas och smulas ned i müsli eller yoghurt. Kronbladen lär också innehålla antioxidanter.


Syltade nypon (foto och beskrivning: Marianne Grape)
500 g nypon
Lag (3 dl):
¾ dl 12 % -ig ättikssprit
3 dl socker
4 kryddnejlikor
1 bit hel kanel
(eller fördubbla receptet alltefter ork)

Snoppa nyponen. Ta bort skaften och klyv frukterna på längden (jag gjorde det på tvären). Skrapa ur kärnorna med hjälp av en tesked (jag tog en liten smörkniv med rundad topp). Skölj nyponen mycket väl.
Koka upp ingredienserna till lagen. Lägg i nyponen och låt dem koka sakta 10-15 minuter. Nyponen ska bli glansiga och nästan genomskinliga.
Lägg nyponen i små glasburkar.
Koka upp lagen på nytt efter någon dag och häll den het över nyponen. Lagen måste täcka helt. Tillslut burkarna genast. Förvara dem svalt. Färdiga efter 3-4 veckor.

1 kommentar:

Lynn sa...

Hej.
Hoppas att du ser den här kommentaren. Jag har suttit ett tag nu och sökt på google om hur man torkar rönnbär och då hittade jag till bland annat din blogg. Blir lite lätt förvirrad då en del säger att man måste frysa dom innan torkning och andra säger att det inte är nödvändigt. Men man behöver alltså inte frysa dom? Och det går bra att plocka dom redan nu?

Sen undrar jag även angående nyponen, när man torkar dom gör man som med rönnbären då? Bara lägger dom på en handduk och låter torka?

Hoppas att du kan och vill hjälpa mig :) svara gärna till min blogg så att jag inte missar svaret :)
Ha en bra kväll!