onsdag 27 juli 2011

Natt och dag


Större delen av vår tomt är naturtomt och vissa delar håller jag i schack, så att även de vilda blommorna som avlöser varandra kommer till sin rätt. Nu är gräset på ängssluttningen slaget (med lie) men grupper av blomman natt och dag är sparade och lyser upp.

Lundkovall är ett mera prosaiskt namn på växten, men namnet natt och dag syftar förstås på blomställningens färger, gula blommor och blåvioletta stödblad. Svenske soldaten, landsknekt, svenska militärer och svenska flaggan är andra folkliga namn som också anspelar på det gula och det blå.

Växten sprids med hjälp av myror, som tror att frökapslarna är myrpuppor och bär iväg med dem.

lördag 2 juli 2011

Brunört


När brunörtens blåa blommor börjar synas i gräsmattan är det dags att klippa gräset. Brunört, som alltså egentligen har blåvioletta blommor, har fått sitt namn efter den färg som blomställningen får efter blomningen. När jag klipper gräsmattan, klipps också brunörten ned, så den gör egentligen ingen skada, tycker jag. Brunört kan bli 5-25 centimeter hög om man låter den vara. Min erfarenhet är dock att den reagerar på klippning som maskrosen, den kryper ned och blommar på så kort skaft att gräsklipparen inte kommer åt blomman. Men det är faktiskt en ganska söt växt så det gör inte så mycket. Ett tips är att gräva upp brunörten och plantera om den på ett ställe där man vill ha den, till exempel som marktäckare.

Brunört är flerårig och sprider sig med frön och genom nedliggande rotslående stjälkar. Vill man få bort växten måste man klippa bort eller dra upp den innan blommorna går i frö.